- Διευκολύνει την απελευθέρωση από τον πόνο (και στη περίπτωση του χρόνιου αλλά και του οξέος πόνου)
-υποστηρίζει τη διαδικασία θεραπείας που ορίζεται από τους γιατρούς και τους θεραπευτές,
- βοηθά να αυξηθεί η καλή σωματική κατάσταση χωρίς τη χρήση φαρμάκων,
- έχει μια προληπτική ή προλακτική επίδραση στη περίπτωση πολλών παθήσεων,
-υποστηρίζει και συμπληρώνει άλλες θεραπείες.
Η ιστορία της αυτοθεραπείας
( Το να περιμένετε να ξεσπάσουν τα συμπτώματα μιας αρρώστιας πριν κάνετε προσπάθεια να τη θεραπεύσετε είναι σαν να ξεκινάτε να φτιάχνετε όπλα αφού ο πόλεμος έχει κηρυχθεί , ή να σκάβετε για να βρείτε μια πηγή αφού κάποιος είναι ήδη διψασμένος. Σπουδαίοι θεραπευτές ,έτσι, καταπνίγουν την αρρώστια πριν ξεσπάσει, αντί να πασχίζουν να θεραπεύσουν τα συμπτώματα που δε μπορούν να προβλέψουν).(NEI TSCHING SOU WEN το2,5000 π.Χ)
Ακόμη και 5.000 χρόνια πριν, οι Κινέζοι είχαν κιόλας εφαρμόσει την( αρχή της πρόληψης)* στην ολότητα της .Εφάρμοζαν την προληπτική ιατρική , όπου το άτομο έπαιζε έναν σημαντικό , ακόμη και αποφασιστικό , ρόλο στη διατήρηση της δικής του υγείας.Οι άνθρωποι ήταν συνηθισμένοι να συμβουλεύονται τακτικά το γιατρό τους ,πολύ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα *.Περίμεναν οι γιατροί τους να εμποδίσουν αυτά τα συμπτώματά πριν εμφανιστούν για πρώτη φόρα.
Συνειδητά και σκόπιμα έκαναν χρήση της τεχνικής του μασάζ , του μπάνιου, της άσκησης, της δίαιτας και του αρωματικού τσαγιού με βότανα για να βελτιώσουν και να διατηρήσουν την ευεξία τους .
Αν η ασθένεια ξεσπούσε , οι άνθρωποι ήξεραν, ακόμα κι εκείνες τις ημέρες, ποια θεραπεία ήταν η καλύτερη για να υποβοηθήσει την διαδικασία αποκατάστασης .Η αντιμετώπιση της διατήρηση της υγείας τους και της θεραπείας των ασθενών με θεραπείες ήταν ένα μέρος της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Η αυτοθεραπεία είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο το ανθρώπινο είδος και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα να αναπτύσσεται σε υψηλότερο επίπεδο:π.χ από τα καταπλάσματα της γιαγίας και τα αρωματικά τσάγια έως τη χρήση υψηλής ποιότητος τεχνικού ιατρικού εξοπλισμού , όπως ο ηλεκτροβελονισμός ή η συσκευή ΤΕΝS.
Πόνος
Ο πόνος είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή για να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή. Για την καταπολέμηση του πόνου , οι γιατροί έχουν στη διάθεσή τους ένα ευρύ φάσμα επιλογών :
- φαρμακολογικές θεραπείες (φάρμακο)
- φυσιοθεραπεία (μασάζ, θερμοθεραπεία , κινησιοθεραπεία ,ραδιοθερμία , υπερήχους κλπ)
- νευροχειρουργική (νεύροτομή),
- ψυχοθεραπεία (ύπνωση, αυθυποβολή, θεραπεία συμπεριφοράς κλπ.)
- αθλοθεραπεία , και πολλές άλλες
Ο πόνος είναι ο βασικός μηχανισμός άμυνας , που το διαφυλάσσει από τους τραυματισμούς . Οι υποδοχείς* πόνου (- ανιχνευτές ή αισθητήρες) λαμβάνουν τις ωθήσεις του πόνου και τις μεταφέρουν στον εγκεφαλικό φλοιό μέσω διαφόρων κεντρομόλων * (- που οδηγούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα) νεύρων. Σε αυτό το σημείο είναι που ο πόνος είναι πραγματικά <<αισθητός>>.
Οι υποδοχείς* πόνου μπορούν να διεγερθούν με διάφορους τρόπους :χημικά, μηχανικά και θερμικά.
Διεγείροντας επιλεκτικά τους υποδοχείς * άμεσα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος ή βαθύτερα , μπορούμε να προκαλέσουμε συγκεκριμένες αντιδράσεις μέσα στον οργανισμό, π.χ. απευθείας στις αισθήσεις του σώματος.
Τα κεντρομόλα νεύρα * αποτελούνται από παχιές και λεπτές ίνες που έχουν διαφορετικές ταχύτητες
μετάδοσης (μεταβίβασης ) και είναι υπεύθυνες για διάφορες αισθήσεις .
Οι λεπτές, αργά μεταβιβασμένες νευρικές ίνες (0,5-1 έως 30μ / δευτ/πτο) μεταδίδουν σινιάλα του πόνου .Οι παχύτερες, γρηγορότερες νευρικές ίνες (ταχύτητες πάνω από120μ/δευτ/πτο π.χ. 432χιλ/ ώρα !) μεταδίδουν την αφή και τις αισθήσεις της δόνησης, το λεγόμενο απτικό ερέθισμα , από το δέρμα στο νωτιαίο μυελό .
*Υποδοχείς - Αισθητήρες , κεραίες - τα μέσα ενός οργάνου για να λαμβάνει συγκεκριμένους ερεθισμούς.
* Κεντρομόλα νεύρα - Τα νεύρα που οδηγούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Βελονισμός - Ηλεκτροβελονισμός
Υπάρχει ακόμη μια μέθοδος για ανακούφιση του πόνου που ίσως είναι τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο πόνος :ο βελονισμός . Αυτή η τεχνική μπορεί να μεγαλώσει τον ουδό του πόνου διεγείροντας τα κεντρομόλα νεύρα βαθιά μέσα στον ιστό του μυός και του τένοντος , με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να
απελευθερωθούν οι ενδορφίνες * του ίδιου του σώματος (= ορμόνες που έχουν ως αποτέλεσμα την ανακούφιση του πόνου ).Η διέγερση μπορεί να γίνει μηχανικά (πίεση, βελόνες) , ηλεκτρικά (συσκευή ηλεκτροβελονισμού) , θερμικά ( θερμότητα, moxibustion),ή με χημικό τρόπο χρησιμοποιώντας φάρμακα.
Η αυτοθεραπεία μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας το σύστημα των μεσημβρινών του σώματος (μακρο-σύστημα) ή το (μικρο- σύστημα) αυτιά ,πόδια ,χέρια κλπ..
Με το σύστημα των μεσημβρινών, η συσκευή ΤΕΝS εφαρμόζεται άμεσα πάνω ή κοντά στον κατάλληλο μεσημβρινό.Στην περίπτωση του μικροσυστήματος , ξεχωριστά σημεία ,πχ. πάνω στο αυτί,χρησιμοποιούνται για να εκπροσωπήσουν τα διάφορα μέρη του σώματος.
Απελευθέρωση των ενδορφινών στο εγκεφαλικό στέλεχος και τον διεγκέφαλο
( Υπερδιεγερτική αναλγησία και μέθοδος TENS που μοιάζει με τον βελονισμό ) η εντατική διέγερση των βραδέως διαβιβαζόμενων ινών πόνου ενεργοποιεί έναν κεντρικό σύστημα αναστολής πόνου μέσω ανιόντων (ανερχομένων )νευρικών οδών , έχοντας σαν αποτέλεσμα την διαρκή ανακούφιση πόνου
περίπου μέσα σε 20-30 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου